

Aktivitet
Pikene på Broen, Kirkenes (Mai 2024)
Digitalt seminar i samarbeid med Pikene på Broen
Engebøfjellet, Vestland (Februar 2019)
Feltarbeid
Rom 61, Bergen (Mars 2019)
Utstilling
Studio 17, Stavanger (Oktober 2020)
Utstilling
Vadsø Kunstforening (August 2022)
Utstilling
Gjesteatelieret i Vadsø (Mai 2022)
Kunstneropphold og feltarbeid
Obrestad fyr, Rogaland (Mai 2023)
Arbeidsopphold
Pikene på Broen, Kirkenes (November 2023)
Kunstneropphold og feltarbeid
Terminal B, Kirkenes (April 2024)
Utstilling
Om oss
Vi er en kunstnergruppe som har arbeidet med begrepet Solastalgia siden 2019. Solastalgia, er en kombinasjon av det latinske ordet solacium (trøst) og den greske endingen -algia (smerte) utviklet av filosofen Glenn Albrecht i 2011. Solastalgia uttrykker det psykiske og eksistensielle ubehaget mange opplever i forhold til miljøforandringer knyttet til for eksempel gruveaktivitet, tørke og vannforurensing. Et gjennomgangstrekk er at samfunn som utsettes for slike inngrep opplever maktesløshet og at tryggheten forsvinner. I dag er det mange som kan føle Solastalgia i et mye større perspektiv. Polene smelter, avfall dumpes i fjordene og ekstremvær fører til flom og ødeleggelser.
Gruppens kunstneriske uttrykk er mangfoldig innenfor teknikker som tegning, maleri, lyd, video, fotografi, installasjon og tekst. Samarbeid og krysninger på tvers av disipliner kan oppstå. En selvpålagt tidsbegrensning for utviklingen av kunstneriske arbeid bidrar til en intuitiv og skapende dynamikk.
På norsk har etterhvert klimasorg blitt et begrep som har festet seg. Det er imidlertid et begrep som også er kontroversielt. Noe av grunnen til dette er at følelser i forhold til klima har en tendens til å bli sett på som subjektive og lite nyttige i forhold til de utfordringene vi står overfor. Man må snakke om fakta – ikke følelser, blir det ofte sagt. Gjennom vår erfaring med å jobbe med Engebøsaken opplevde vi at folk hadde svært forskjellige oppfatninger om hva som var følelser og fakta i denne saken. Det var f.eks. avhengig av hvilket ståsted en så saken fra og hvilken interesse en hadde i den. I tillegg handler følelser om hvilke verdier en tillegger landskaper. Hvis folk mener at at landskap har verdi (nasjonalt, historisk, sentimentalt etc) vil det ha stor innvirkning i forhold til om en ønsker å bevare det. Disse faktorene gjør at en ikke kan se bort fra de emosjonelle sidene av miljøvern. Vi mener også at kunstnere kan ha et særlig ansvar for å visualisere og tematisere de følelsesmessige og verdimessige aspektene ved miljøutfordringer.
Kunstnergruppen Solastalgia (f.v.) Åsne Eldøy, Ann Edvartsen Hay, Sidsel Bonde, Christine Hansen, Skade Henriksen og Andrea Grundt Johns.